Emina av Yasuhiro Yoshiura, Japan 2013

Patema har levt hela sitt liv i underjorden. En energikatastrof drev ner hennes folk i tunnlarna där hon nu uttråkad driver omkring och drömmer om livet där uppe. Men plötsligt snubblar hon handlöst ut i ett gastkramande äventyr ovan jord som bokstavligen vänder hennes värld upp och ner. Om det inte var för hennes nyfunne vän Age skulle hon ha slungats rakt ut i rymden. Tillsammans tar de sig an kampen mot gravitationen, och inte minst de onda krafter som hindrar deras folk från att återförenas.
-Från årets programhäfte

Animation blir sällan mer visuellt och livfullt än i stilen som Ghibli byggt upp, och studio Purple Cow förvaltar arvet väl. Det är en fantasirik premiss, och dess exekvering inbjuder till lätt förundran och bokstavligen tiltade huvuden. Det är dock primärt en barnfilm, vilket kan vara en orsak till de något tvådimensionella och svartvita karaktärerna och symboliken; att världen på ytan blivit ett slags totalitär teokrati är anus, och att våra hjältar vill förena de bägge folken i fred är bra, we get it.
Icke desto mindre är det fartfyllt, roligt, hjärtevärmande, och som extra bonus, en ganska otippad Heel-Face Turn.

4 ryggsäckar av 6

Bechdeltest: Fail

GIFF IMDb