Envetenhetswestern av Emma Dante, Frankrike, Italien, Schweiz, 2013

Rosa och hennes tjej Clara har kört vilse på väg till ett bröllop, och på en smal bakgata möter de tanten Samira, som har svärsonens hela familj i baksätet. Någon måste backa, men båda vägrar. Så inleds en psykologisk kamp mellan två duellerande kvinnor, som inte står västernfilmernas revolveruppgörelser långt efter. Minuter blir timmar, och motorerna stängs av. Alla boende på den lilla syditalienska gatan engagerar sig i dödläget. Först genom medlingsförsök, sedan genom att organisera vadslagning om vilken tjurskalle som kommer ge sig först.

-Från årets programhäfte

Det är många intressanta karaktärer, och i centrum står (eller snarare sitter, med ratten i krampaktigt grepp) två obstinata kvinnor man rättmätigt har föga sympati för. Som motpol återfinns den yngre kvinnans flickvän och den gamla änkans dotterson, som bägge försöker agera rationellt innan situationen går överstyr. Det gör den, men tyvärr inte fullt så skruvat som man hade kunnat hoppas. Väl uppbyggd dramaturgi och gedigna skådespelarinsatser bidrar till att filmen är väl värd att se, men inte mycket mer.

3 slängda portioner pasta av 6

Bechdeltest: Pass

GIFF IMDb