Familjespionthriller av Lee Ju-hyoung, Sydkorea, 2013


Två grannfamiljer har var sitt likadant vitt hus med grön gräsmatta i förorten. Den ena är en normal sydkoreansk familj; den andra är en fejkfamilj sammansatt av spioner från Nordkorea. Nordkoreanerna måste strikt följa alla order från sin regim, där deras riktiga familjer sitter som gisslan. Problemet är att de båda familjerna påverkar varandra, och efter en tid blir den politiska splittringen i det nordkoreanska huset uppenbar. Naturligtvis blir det också kärleksförvecklingar mellan både gamla och unga tvärs över gränsen.
-Från årets programhäfte

Jag gick in med förväntningen att detta skulle vara en mörk komedi, men det visade sig snarare vara en dramathriller med lätt vridna premisser. Jag gillar konceptet, men har lite svårt att relatera till karaktärerna. Att man belyser motsättningarna mellan Nord och Syd är att förvänta, men nog skulle man väl kunna ta ut svängarna lite mer.

Red family hade kunnat bli en gripande politisk thriller, men känns tyvärr lite för mycket som en tv-film, lätt urvattnad.

3 ålar av 6

Bechdeltest: Pass

GIFF IMDb