Depressionsdrama av Nils Malmros, Danmark, 2013

Danske veteranregissören Nils Malmros vänder återigen kameran mot sig själv och sitt eget liv. Denna gång närmar han sig sitt livs stora tragedi, då hans fru i ett psykotiskt anfall dödade deras nio månader gamla dotter. I centrum för den lågmälda och osentimentala berättelsen står relationen mellan Johannes (Jakob Cedergren) och Signe (Helle Fagralid). Johannes är den intellektuelle filmregissören som i kraft av sitt yrke och sin utbildning utövar ett ständigt tryck på småskoleläraren Signe. Olika omständigheter samverkar – Signes bipolaritet och svartsjuka; Johannes egenmäktighet, sexism och själviskhet – och leder till slut fram till katastrofen.

-Från årets programhäfte

Ett ytterst välspelat dramatisk psykologiskt thrillerdrama, där handlingen berättas smart via återblickar. Det finns teman som återkommer (naivitet/ephebofilia, rädsla för övergivenhet, behov av självbekräftelse mm), både tydligt och subtilt och det är mycket smart invävt. Bra spelat och tryckt stämning igenom. Sorg, ja, men inte mycket glädje.

5 lampskärmar av 6

Bechdeltest: Fail

GIFF IMDb