Förbaskelsedramedi av Kim Mordaunt, AUS/LAO 2013

Tioåriga Ahlos tvilling dog vid födseln. Enligt laotisk vidskepelse bringar ett tvillingbarn livslång tur, det andra otur. Ahlo tros vara den olycksdrabbade. Hans familj är tvungen att lämna sin by på grund av ett stort dammbygge. På vägen stöter de på en festival med en rakettävling som är både lukrativ och farlig. Ahlo bestämmer sig för att bygga sin egen raket och bevisa sitt positiva värde för familjen. Till hjälp tar han sin nya vän Kia och hennes excentriska James Brown-fan till morbror.
-Från årets programhäfte

Det är snyggt, välskrivet och känslosamt (där känslorna åker jojo mellan livsglädje och uppgivenhet). De två barnskådespelarna i bärande roller är övertygande, och regi och dramaturgi sköts exemplariskt. Det är då lätt att ha överseende med vissa klyschiga och förutsägbara element. T.o.m. det enorma plotthålet en bit in i början accepteras. Kanske hjälper det om man, som jag, har varit i Laos och därmed enklare kan relatera till det ständiga hot som odetonerade clusterbombs faktiskt kan utgöra i det undersköna laotiska landskapet.

4 hinkar guano av 6

Bechdeltest: Fail

GIFF IMDB