Taldrama av Asghar Farhadi, Frankrike, Italien, 2013

Asghar Farhadi följer upp About Elly (GIFF 2010) och Oscarvinnaren Nader och Simin – en separation med ännu ett intelligent, nyanserat och välspelat familjedrama. Ahmad reser från Iran till Frankrike för att på pappret slutföra den skilsmässa som länge varit en realitet. Men hans ankomst till Parisförorten, där Marie bor med sin nya kille och sin tonårsdotter från ett tidigare förhållande, sätter igång svårhanterliga känslor hos alla inblandade. Det förflutna är inte bara ett mästarprov i mångfacetterat filmskapande, det är dessutom en fängslande deckargåta, där Ahmad efter hand blottlägger de dramatiska händelser som ägt rum i hans frånvaro.

-Från årets programhäfte

Med små, men inte helt enkla, medel läggs den dramatiska berättelsen fram. Egentligen har allt väsentligt redan hänt, det vi ser i filmen är ickehändelser, men via samtal och avslöjanden, insinuationer och skuldspel får man del av hur en familj (i ordets moderna benämning, med exfruar, bonusbarn och nya pojkvänner) i förfall har haft för demoner att tackla de senaste åren. Suveränt skådespeleri, klipskt manus och en allmänt väluppbyggd stämning.

5 e-brev av 6

Bechdeltest: Pass

GIFF IMDb