Perverspekoral av James Franco, USA 2013

Efter Faulknerfilmatiseringen As I Lay Dying återvänder James Franco passande nog till registolen med en rå filmatisering av Faulkner-adepten Cormac McCarthys roman Child of God. Det är kallt och skitigt på landsbygden i Tennessee i början på 60-talet. Men ingen är kallare och skitigare än Lester Ballard, som vräks från sin bondgård och flyttar ut till en hydda i skogen med sitt gevär i krampaktigt grepp. Scott Haze väcker både äckel och sympati genom sitt fascinerande porträtt av en man som grimaserar och kliar sig, och som utstött från samhället till slut blir både mördare och nekrofil.

Så mycket skitigare, vidrigare och djupt stört än så här blir det knappast. Man blir, vilket förstås även är avsikten, äcklad av huvudkaraktären Lester. Samtidigt är han svårt sjuk och djupt tragisk och man känner motvilligt medlidande med honom när han sjunker allt djupare ner i det moraliska träsket. Att säga att han hamnat på samhällets skuggsida är inte helt riktigt; finns det skuggor finns det även ljus, och det saknas fullständigt i Francos senaste regialster. En otäck film som lämnar ingen oberörd.

4 gosedjur av 6

Bechdeltest: Fail

GIFF IMDb