Dagstursdramedi av Hisham Zaman, Norge, 2014

Letter to the King följer en grupp flyktingar, där alla har sin egen agenda, under en dagsutflykt till Oslo. En ung man som ska utvisas går runt till tidigare arbetsgivare för att få ut sin svarta lön, en kampsportsexpert söker jobb, en ung kvinna plågas av skuggor från det förflutna och söker hämnd och den gamla mannen, Mirza, är i färd med att skriva ett brev till kungen för att få sin sista önskan uppfylld.
-Från årets programhäfte

Historier-och-livsöden-vävs-samman-filmer hör festivalen till, och här får vi följa en gäng invandrare på en dagstur till Oslo. Som vanligt är vissa historier bättre (kvinnan som visar sig vara nåt slags spion, den äldre kurden vars voiceover deklamerar ett hjärteskärande och kärnfullt brev till kungen) än andra (mannen som kräver förskott på sin lön och tillgriper våld mha den arrogante kampsportinstruktören). Klart sevärd, men årets bästa nordiska film? Tveksamt.

3 busschaufförinnor av 6

Bechdeltest: Fail

GIFF IMDb