Korruptionsdokumentär av Alexander Gentelev, Israel, Tyskland, Österrike, 2013

Notan för en vinterolympiad brukar hamna under 15 miljarder kronor. OS i Sotji kommer kosta över 300 miljarder. Den höga prislappen beror på att Vladimir Putin bestämt sig för att placera skidspår och störtloppsbackar på en badort med subtropiskt klimat. Nu ska “Rysslands riviera” hysa toppidrottare och världspressen istället för badsugen aristokrati. Alexander Gentelev följer det huvudlöst megalomaniska projektet som kantats av korruption, skandaler och miljöförstöring. Vi får möta både idrottspolitiska nyckelfigurer, som borgmästaren i Sotji och ordföranden för Rysslands olympiska komitté, men också de fattiga människor som blivit vräkta från sina bostäder för att skapa utrymme för Putins propaganda på is.
-Från årets programhäfte

Att korruption och mutor är mer eller mindre en självklarhet i Rysslands högre skikt är väl allom känt. Att det handlar om så astronomiska summor som allt i och kring OS i Sotji var likväl en överraskning. Det handlar om summor tiofalt mot en normal vinter-OS-prislapp, och det spekuleras vad de egentliga motiven är. De högre oligarkernas framtida lustgård, kantänkas? I mitt tycke är det lite väl långtråkigt presenterat, med samma typiskt ryska pianoslinga om och om igen, och även om huvudämnena (sport och infrastruktur) är två av mina personliga intressen, lyckas inte Gentelev hålla intresset vid liv.

2 alpina despoter av 6

Bechdeltest: Fail

GIFF IMDb