Medicinmelodram av Jean-Marc Vallée, USA, 2013

Dallas, Texas 1985 och Ron Woodroof – rodeofrälst vildhjärna och notorisk kvinnokarl – får diagnosen aids och 30 dagar att leva. Men istället för att lägga sig ned och dö inleder han en heroisk kamp för sitt liv, och hamnar snart på kollisionskurs med läkare och myndigheter. Ron börjar deala illegala bromsmediciner som är överlägsna allt sjukvården kan erbjuda och snart är homofoben i cowboyhatt alla HIV-smittade homosexuellas enda hopp. En till svältgränsen nedbantad Matthew McConaughey imponerar stort i huvudrollen och måste ligga väldigt bra till för en Oscar. Så även Jared Leto som transvestiten Rayon, vars charm till och med lyckas dyrka upp den hårdhudade Rons hjärta.
-Från årets programhäfte

Både McConaughey och Leto har kört nån hård 2:5/LCLF-diet för sina roller, vilket ger trovärdighet i deras gestaltningar av aidssjuka under 80-talet. Välpresenterat och bra uppbyggt; Vallée håller intresset på tillräcklig nivå filmen igenom. McC:s sakta förändring från okunnig homofob till en helt tolrerant medmänniska skildras också på ett trovärdigt sätt, utan pekpinnar.
Det saknas toppar och Vallées vanliga fingertoppskänsla för bildspråk och musik, men på det hela en underhållande film.

4 fördomar av 6

Bechdeltest: Pass

GIFF IMDb