Dykardrama av Erik Skjoldbjærg, Norge, 2013

Under den norska oljeindustrins framväxt i början av 1980-talet, samarbetar norska staten med ett amerikanskt bolag för att undersöka hur man ska få upp oljan som ligger gömd på 500 meters djup. Djupdykningsveteranen Petter (Aksel Hennie) och hans bror Knut (André Eriksen) är med i programmet som ska avgöra om det är genomförbart. När ett testdyk slutar i katastrof upptäcker Petter att ingen vill ta på sig ansvaret för det inträffade. På egen hand inleder han en eftersökning som blottar det smutsiga maktspelet bakom kulisserna.
-Från årets programhäfte

Det blir, framför allt i scenerna i tryckkammare och/eller havsdjupet, en oerhört tryckt (pun intended) stämning, som delvis följer med i land. Konspirationer, utpressning och ohemula mängder pengar ingår i denna skickligt uppbyggda psykologiska thriller. En fundering jag, som rekreationsdykare, dock har är att karaktärerna, uppenbarligen några av världens skickligaste och mest erfarna dykare, ofta använder ‘tummen upp’ för att teckna OK, vilket man förstås aldrig gör nuförtiden. Ring med tumme och pekfinger betyder OK, tummen upp betyder ‘låt oss gå upp mot ytan’. Men det var kanske annorlunda för 30-35 år sen.

4 bar av 6

Bechdeltest: Fail

GIFF IMDb