Duokumentär av Mona Friis Bertheussen, Norge, 2013

På ett barnhem i Kina möts två förväntansfulla föräldrapar. De är där för att hämta varsin liten flicka som de just adopterat. De slås av att flickorna är identiskt lika och anar att de är tvillingar, trots att barnhemmet förnekar det. Ett DNA-test bekräftar deras misstankar. Flickorna skiljs åt och hamnar i två olika hörn av världen; Alexandra i en liten by i Norge och Mia i industristaden Sacramento, USA. Familjerna håller kontakten genom åren och efter åtta år är det äntligen dags för återförening.
-Från årets programhäfte

Sockersött och kontrastrikt kan beskriva detta lilla glädjepiller. När Mia äter lunch på nåt slags Chuck-E-Cheese får Alexandra en macka under fjällvandringen. När Mia skjutsas överallt av säkerhetsskäl traskar Alexandra runt som hon behagar. När Mia har Little Miss Pageant, fiollektioner och fotboll leker Alexandra med en skadad mus. Men ändå visar sig de två flickorna vara oerhört lika, och gillar varandra och saknar varandra mest hela tiden.

4 rödrutiga klänningar av 6

Bechdeltest: Pass

GIFF