Reformdokumentanimation av Carl Javér, Danmark, Norge, Sverige, Tyskland, 2014

År 1900 köpte fem ungdomar en kulle i södra Schweiz, döpte den till Monte Verità (sanningens berg) och grundade världens första hippiekoloni. Dessa ursprungsgröna-vågare tog avstånd från konsumtionssamhället, åt vegetariskt, skapade egna normer för kläder, frisyrer och samliv, samlade dåtidens främsta konstnärer och humanister och har inspirerat alternativa rörelser ända sedan dess. Regissören Carl Javér, som bland annat gjort dokumentärserien “Sjukhuset”, låter en fiktiv voice over tillhörande pianisten Ida Hofmann, en av de fem grundarna, berätta den fascinerande historien med hjälp av gamla fotografier, stiliserade iscensättningar, animationer, röster och ljud.
-Från årets programhäfte

Det går att berätta historien om grogrunden till hippierörelsen på olika sätt. Eftersom den drog igång vid förra sekelskiftet är det dock lite begränsat med källmaterial i form av rörliga bilder, och således hade det kunnat bli gjort per standard stillbilder+voiceover+intervjuer med de inblandades barnbarn. Men studio Vilda Bomben har hittat ett sätt att animera de gamla fotona, vilket ger en unik och visuell upplevelse som ger liv åt historien. Tyvärr är historien som sådan inte lika engagerande som man kunnat hoppas, och man går ut i tangenter, vilket ger ett spretigt intryck.

3 mångubbar av 6

Bechdeltest: Pass

GIFF IMDb