Stridszonsrelationsdrama av Erik Poppe, Norge, 2013

Den forne pressfotografen Poppe har själv varit med och skrivit manus till historien om Rebecca, en av världens främsta krigsfotografer, som slits mellan kallet att skildra krigets verklighet, och kärleken till make (Nikolaj Coster-Waldau) och två döttrar hemma på Irland.

-Från årets programhäfte

Binoche är som vanligt riktigt bra. Konflikten mellan att å ena sidan brinna för sitt jobb, att få ut bilderna som belyser orättvisor och vansinne som förekommer i stridszonerna hon täcker, och å andra sidan att inte riskera sitt liv och därmed svika sin man och sina barn är högst påtaglig, och skildras med stort patos. Adrianna Cramer Curtis, som spelar yngsta dottern är ett fynd, och för mig som livslångt U2-fan är det kul att se Larry Mullen Jr i en biroll.
Att hon tar aktiv del i konflikten (tex genom att varna byborna att en bomb snart kommer brisera i självmordsattacken hon dokumenterar) känns oprofessionellt, men accentuerar samtidigt hennes fasta övertygelse att kämpa mot våld och orättvisor.

4 krabbor av 6

Bechdeltest: Pass

GIFF IMDb