Dioramadokumentär av Rithy Panh, Frankrike, Kambodja, 2013

Trots att oerhörda två miljoner människor miste livet under röda khmerernas styre, 1975-1979, är väldigt lite dokumenterat om det våld och umbäranden det kambodjanska folket fick utstå. Därför skapar Rithy Panh i denna film “den saknade bilden”, där lerdockor i dioramamodeller gestaltar hur hans familj gick under i arbetslägren. De stiliserade fasorna ställs i effektiv kontrast mot svartvita arkivbilder skapade av khmerernas eget propagandamaskineri.

-Från årets programhäfte

Poetiskt och avslappnat förs erfarenheterna fram för en ung mans umbäranden från Pol Pots revolution och framåt. De uttryckslösa handgjorda lerfigurerna förstärker känslan av konformitet och uppgivenhet, och filmen spelar mycket på emotionella strängar. En vacker och känslomässig dokumentär som i längden tyvärr känns lite tom, vilket faktiskt betonar dess budskap.

4 skopor ris av 6

Bechdeltest: Fail

GIFF IMDb