Nedåtspiral av Jon S Baird, Storbritannien, 2013

Sex, droger och polisbrickor är den intensiva melodin i denna filmatisering av Irvine Welshs komiska roman om en degenererad snut som bryr sig mindre om att beivra brott än om att knarka, knulla och bli befordrad av chefen. Med sitt snabba tempo, oväntade bildlösningar och skotska dialekt påminner Filth om Danny Boyles klassiska filmatisering av “Trainspotting”, en annan roman av Irvine Welsh. Men Jon S. Baird blåser verkligen nytt liv i den genre som uppstått i Trainspottings efterföljd. Inte minst med hjälp av James McCoy, som är en njutning att se i rollen som den omoraliska polisen som flyr sina äktenskapliga problem genom en sociopatisk alfahanemask. Filth är en våldsamt underhållande tripp i den del av den skotska undre världen som kallas poliskåren.
-Från årets programhäfte

Att det är en Irvine Welsh-filmatisering råder det inget tvivel om. Våld och knark och snabba puckar. Att huvudpersonen är en skitstövel framgår snart nog, men det dröjer ett tag innan man börjar pussla ihop varför. En del scener är bättre än andra, och efter en något trevande inledning får Baird ihop berättelsen, mycket tack vare McAvoy.

4 djur av 6

Bechdeltest: Fail

GIFF
IMDb