Revoltrelation av Biyi Bandele, Nigeria, Storbritannien, 2013

Olanna (Thandie Newton) och hennes tvillingsyster Kainene kommer från en förmögen familj. Olanna undervisar på ett universitet i norra Nigeria medan Kianene har gett sig på en karrär i affärsvärlden i landets sydöstra delar. Deras känslomässiga konflikter och begynnande ekonomiska bekymmer utspelar sig mot en bakgrund av politiskt kaos när den unga nationen trasas sönder i en serie militärkupper och etniska motsättningar, med kulmen i det brutala, tre år långa Biafrakriget (1967-70), då den oljerika sydöstra regionen försökte bryta sig loss från resten av Nigeria.
-Från årets programhäfte

Det kan bli oerhört kraftfullt att presentera personliga relationsdramer mot en bakgrund av an större omvälvande konflikt, och det kan bli tankeväckande mood whiplash om man låter de olika stilgreppen spela passningsspel mot varandra. I Half of a yellow sun berör man inbördeskriget i Nigeria lite apropå, och det bidrar inte till dramat, snarare distraherar. Och dramat i sig involverar mest platta och motivationslösa karaktärer. Snyggt är det, och viss inblick i livet som överklassnigerier under revolten får man, men inte mycket mer.

3 tafatta kockar av 6

Bechdeltest: Pass

GIFF IMDb